ماهیگیری
ماهیگیری
ماهیگیری از دیگر رشته های ورزشی است که در صنعت تفریح و گردشگری رشد بیشتری داشته است. ماهیگیری یک رشته ورزشی خاص محسوب میشود که بیشتر در عرصه های دیگر رشد کرده است. به طور مثال هم اکنون بحث تجاری و صنعتی آن در رتبه اول توجه قرار دارد. ماهیگیری به دو دسته کلی ماهیگیری تجاری و ماهیگیری تفریحی تقسیم می شود.
ماهیگیری تجاری نیز به دو صورت سنتی (غیرصنعتی و صنعتی انجام میشود. ماهیگیری تفریحی به دو روش ماهیگیری ورزشی و ماهیگیری غیرورزشی (سنتی) انجام می شود. ماهیگیری که به منظور تامین درآمد از طریق فروش مستقیم ماهی، تولید فرآورده های دریایی با تامین مواد اولیه صنایع مرتبط باشد را ماهیگیری تجاری نام دارد. در این روش ماهیگیری در مقیاس وسیع اما با توجه به محدودیت های روش و قوانین انجام می گیرد.
در روش سنتی معمولا از تور برای صید ماهی استفاده می شود. یکی از این روش ها نصب تورهای عمودی به صورت ثابت در طول خط ساحلی است که با استفاده از جزر و مد آب دریا باعث گیر افتادن ماهی در تور می شود.
روش دیگر، استفاده از تورهای بزرگ در سطح یا کف دریاست. این تورها ممکن است در یک ناحیه دریا پهن شده یا توسط کشتی در مسیر مشخصی کشیده شود. ماهیگیری صنعتی به وسیله روش های نوین مانند استفاده از رادار، سونار، تصاویر ماهواره ای و تجهیزات پیشرفته مکانیکی مانند تورهای هدایت شونده، جرثقیل های بزرگ و دستگاههای مکش انجام می گیرد.
بسیاری بر این عقیده اند که این روش ماهیگیری برای محیط زیست و تنوع موجودات آبزی بسیار زیان بار است. اما در مقابل عده ای معتقدند که این روش یکی از راههای جلوگیری از کمبود غذا در بسیاری از کشورهای فقیر و در حال توسعه و همچنین مناسب ترین روش برای جایگزینی محصولات دریایی به جای گوشت قرمز در رژیم غذایی انسان ها است .
ماهیگیری تفریحی به منظور سرگرمی، ورزش، کسب لذت، زندگی در طبیعت و … انجام می گیرد. در ماهیگیری ورزشی که طی دهه های گذشته در اکثر نقاط دنیا توسط ماهیگیران شناخته شده است، بر خلاف ماهیگیری تفریحی سنتی دیگر ماهیگیری بر مبنای نصب نوع خاصی از طعمه و انتظار نیست. بلکه از روش های واکنشی ماهی به طعمه یا شکار در حالت طبیعی استفاده میشود. از نمونه های این روش می توان به صید با لانسه، پشه، لور، قاشقک، ماهیگیری با نیزه و طعمه زندنه اشاره کرد. سازمان حفاظت از محیط زیست نیز برخی روش های ماهیگیری را ضرر رسان به محیط زیست معرفی کرده است. به طور مثال ماهیگیری با برق، انفجار، استفاده از مواد شیمیایی و استفاده از تورهای – عرضی رودخانه از جمله این روش ها هستند.
طرز طعنه زنی در ماهی گیری
سیستم کاربردی برای ماهی گیری در مرداب انزلی مرداب انزلی در گذشته با برخورداری از تنوع زیستی گیاهی و جانوری بی نظیر یکی از بهترین و مهم ترین اکوسیستم های کشورمان به شمار می رفت ولی متاسفانه با تردد کشتی ها و ناوگان های حمل کالا و عدم مهار فاضلاب های منتهی به تالاب و صید بی رویه ، امروز شاهد مرگ تدریجی این تالاب با اهمیت هستیم . هزار افسوس و وای بر ما که جوابی برای نسل های آینده نداریم . متاسفانه رسوبات و لجن سیاه بستر مرداب فعالیت و تولید مثل ماهی ها رو تحت الشعاع قرار داده و باعث کاهش چشم گیر جمعیت ماهی های بومی و مهاجر تالاب شده به خصوص جمعیت اردک ماهی و کپور خود مرداب انزلی به شدت کاهش پیدا کرده و در عوض تعداد ماهی اسبله به علت سازگاری با این شرایط سخت داره روز به روز بیشتر میشه! حدود ۲۱ گونه ماهی در مرداب انزلی ثبت شده که بعضی گونه ها به صورت فصلی و جهت تخم ریزی به تالاب مهاجرت میکنن و بعضی گونه ها به صورت ثابت ساکن هستند که متاسفانه گونه های ثابت آسیب بیشتری دیدند. به هر حال از ماست که بر ماست!
اما برسیم به موضوع ماهی گیری در مرداب انزلی که دوستان زیادی از عدم موفقیت صید در این تالاب گلایه می کنند، بنابر این لازم دانستیم تجربه خود را در این مقاله به اطلاع شما برسانیم
اولین کار، انتخاب محل مناسب برای صید است که دوستان باید محلی را برای ماهی گیری انتخاب کنند که دور از هیاهو و آلودگی صوتی و مسیر قایق های س واری باشد. محل مورد نظر باید دارای بافت گیاهی مطلوب باشد. یعنی هرچه تنوع گیاهی بیشتر باشد، حشرات و لاروهای بیشتری را در خودش ساکن می کند و در نتیجه ماهی های بیشتری در این مکان ها جمع می شوند.
دومین کار، انتخاب ماهی مورد صید و سیستم صید است که صید رایج در تالاب اردک ماهی و کپور می باشد، برای سیستم صید کپور ماهی دو روش کلیدی است.
۱- سیستم کف خواب . ۲- سیستم ریسه شناور یا رو آبی که با توجه به لجن بستر تالاب در نظر گرفته می شود. توجه داشته باشید که وزنه شما پس از پرتاب نسبت به مکان های مختلف در تالاب حدود ۱۰ الی ۲۰ سانتیمتر و گاهاً تا نیم متر درون لجن فرو می رود و اگر فاصله ریسه تا وزنه انتهایی نخ لیدرتان را تنظیم نکنید طعمه همراه قلابتان درون لجن مدفون شده و عملا صید ماهی غیر ممکن می شود.
در مورد انتخاب طعمه در مرداب انزلی باید بگوییم . کرم خاکی و میگو بهتر از سایر طعمه ها است ولی می توانید از جوشانده های اسانس دار و ذرت تخمیر شده هم استفاده کنید . دوستان توجه داشته باشید که طعمه پاشی در مرداب انزلی به خاطر بستر لجنی بی فایده است. شما می توانید از طعمه پاش فنری روی نخ لیدرتان برای جذب ماهی ها بهره ببرید و سعی کنید ، قلابتان را نزدیک نیزار ، بوته های آبی و کنده درختان غرق در آب قرار بدهید .
جوشانده ها به شناخت افزودنی های فضای باز و اسانس ها
دوستان ماهی گیر حتماً به تأثیر اسانس ها و مواد معطر و نقش مکمل در افزایش راندمان صید به خوبی واقف هستید . طبق تحقیقات انجام شده و روش آزمون و خطا امروزه ذائقه اکثر ماهی ها شناخته شده تر از گذشته است و این تجربه به شما کمک می کند تا بدانید برای صید هر گونه ماهی از چه نوع مواد افزودنی و اسانسی بهره بگیرید.
قبل از هر چیز باید به چند نکته اساسی در مورد ترکیب مواد جوشانده ها اشاره کنیم اولین نکته استفاده از تخم مرغ در ترکیب خمیر جوشانده ها است، تخم مرغ علاوه بر استحکام مواد پایه خمیرتون عطر و طعم خوبی به جوشانده ها می بخشند و به خصوص زرده تخم مرغ هم چربی نسبی مورد نظرمون و هم رنگ مورد نیازتان را تا حدی تأمین می کند . پس تخم مرغ را حتماً به مواد پایه تان در تمامی جوشانده ها اضافه کنید.
نکته دوم میکس کردن صحیح مواد و تهیه خمیر مناسب قبل از مرحله جوشاندن است، س عی کنید خمیر را آنقدر خوب وز بدهید که مواد به دستتان نچسبد و خمیر یک دست و بدون ترک خوردگی تهیه کنید، اگر دیدین خمیرتان ترک می خورد از کمی روغن مایع سویا یا کره استفاده کنید تا از ترک خوردن مواد جلوگیری کند.
نکته سوم رعایت درصد و اندازه به کار گیری دقیق مواد پایه و سایر افزودنی ها است، دقت کنید در مورد استفاده از مواد افزودنی و معطر به مواد پایه، زیاده روی نکنید چون جواب عکس می دهد. فرمول جوشانده ها را همیشه در نظر بگیرید و از حد استاندارد ترکیب مواد، خارج نشوید.
نکته آخر توجه به ترکیب مواد بر اساس نوع ماهی مورد صید است که باید توجه کنید که ذائقه ماهی ها با هم فرق دارد و هیچوقت مثلاً تغذیه ماهی کپور با سوف یا قزل آلا یکسان نیست. شاید در چند مورد مثلاً تغذیه از حشرات و لاروهای زیر آبی مشترکاتی داشته باشند ولی در کل سیستم تغذیه متفاوتی دارند که بر این اساس باید برای هر نوع ماهی اسانس و مواد ا افزودنی مخصوص همان ماهی را به کار بگیرید. ما به ترکیب مواد افزودنی
و نوع اسانس در فضای باز جوشانده ها در ۳ ماهی پر طرفدار اشاره می کنیم
ماهی کپور
مواد پایه اصلی : آرد گندم، آرد ذرت، آرد سمولینا، آرد سویا، آرد برنج
مواد فضای باز : تخم مرغ، پودر بیسکویت، شیرخشک، کشک، کره، روغن سویا، پودر سیر، پودر ماهی، پودر میگو، شکلات، نمک، شکر، زرد چوبه، رنگ های خوراکی
اسانس ها : اسانس آماده کپور، اسانس جو تخمیر شده ، اسانس ذرت تخمیر شده، ملاس، وانیل مایع، شربت ب کمپلکس
ترکیب ایده آل : آرد گندم ۴۰۰ گرم، آرد ذرت ۲۰۰گرم، آرد سویا ۱۰۰ گرم، تخم مرغ 1عدد، شیر خشک ۳۰گرم، پودر سیر ۱۰گرم، نمک ۲گرم، اشکر اگرم، رنگ خوراکی اگرم، اسانس کپور کسی سی
ماهی اسبله
مواد پایه اصلی : آرد گندم، آرد ذرت
مواد فضای باز : تخم مرغ، پودر خون، سوسیس، پودر سیر، پنیر یا کشک، پودر ژله توت فرنگی، پودر ماهی، پودر میگو، رنگ های خوراکی اسانس ها اسانس آماده اسبله، خون مرغ، ماست ترشیده
ترکیب ایده آل : آرد گندم ۴۰۰گرم، آرد ذرت ۴۰۰گرم، تخم مرغ ۱ عدد، پودر خون ۴۰گرم، پنیر فاسد ۱۰۰ گرم، پودر ژله توت فرنگی ۱۰ گرم، پودر میگو ۲۵ گرم، اسانس اسبله ۴سی سی
ماهی آمور
مواد پایه اصلی : آرد ذرت، آرد گندم، آرد سویا
مواد فضای باز : تخم مرغ، پودر گشنیز خشک شده، پودر یونجه خشک شده، پودر سیر، پودر میگو، پودر ماهی، رنگ های خوراکی اسانس ها در ماهی آمور به علت بهتر مشخص شدن عطر پودر یونجه و گشنیز از اسانس استفاده نکنید.
ترکیب ایده آل : آرد ذرت۴۰۰گرم، آرد گندم ۲۰۰گرم، تخم مرغ ۱ عدد، پودر یونجه خشک شده ۵۰ گرم، پودر گشنیز خشک شده ۵۰ گرم، پودر سیر ۵ گرم
*در کشورهای اروپایی و به خصوص بریتانیا که مهد صید حرفه ای ماهی کپور است جوشانده ها به عنوان طعمه های مرسوم در صید کپور ماهیان مورد استفاده قرار می گیرن و ترکیب و نوع مواد تشکیل دهندش به محیط صید و شخص ماهی گیر بستگی دارد. دوستان عزیز س وال دارند که چرا ماهی گیران اروپایی با جوشانده می توانند ماهی صید کنند ولی در کشور خودمان این سیستم جواب نمی دهد! جواب این سوال بر می گردد به محیط صیدمان و رفتار ماهی های بومی آن منطقه، وقتی شما فیلم ماهی گیری یک ماهی گیر حرفه ای رو در یک دریاچه زیبا در انگلیس با آلمان یا هر کشور اروپایی دیگر را می بینید توجه داشته باشید که ماهی های آن دریاچه سال هاست با مواد پایه جوشانده مورد نظر مورد تغذیه قرار گرفتن و طعمه پاشی مداوم جوشانده ها قبل از ماهی گیری توسط ماهی گیران به مرور و طی سال ها ماهی های بومی آن دریاچه را به تغذیه از جوشانده ها ترغیب کرده و طعمه جوشانده در اکثر تالاب ها و دریاچه های این کشورها جا افتاده است. پس وقتی شما برای صید ماهی کپور به سد یا تالابی مراجعه می کنید مهم ترین قضیه شناخت قبلی ترکیبات طعمه مورد نظرتان توسط ماهی های ساکن آن محیط است. تنها را حل طعمه پاشی متداوم و با برنامه است که لزوماً زمان بر است و حاصل تلاش یک ماهی گیر صبور و حرفه ای است.
گام بعدی شناخت ترکیبات تشکیل دهنده جوشانده ها است. ما در این مقاله طرز تهیه و مواد تشکیل دهنده جوشانده ها را توضیح دادم که جوشانده ها از دو قسمت مواد پایه و قسمت فضای باز تشکیل شده اند، مواد پایه شامل: آرد غلات بخصوص آرد گندم، آرد سمولینا، آرد ذرت و آرد سویا است. فضای باز شامل: تخم مرغ، پودر میگو و ماهی، پودر سیر، شکلات، اسانس ها، رنگ های خوراکی و … است.
* ماسک باید نسبت به سر و صورت اندازه شود تا آب به داخل آن نفوظ نکند. برای اینکه ببینید آیا اندازه ماسک مناسب است یا نه، آن را بدون بند روی صورت خود بگذارید و نفس خود را به داخل بدهید (دم) سپس نفس خود را حبس کنید، در این صورت اگر ماسک روی صورت شما باقی بماند به این معنی است که اندازه ماسک مناسب است و اگر به راحتی جدا شود یعنی ماسک ایراد دارد.
شیشه ماسک پس از ساخت به مواد روغنی سیلیکون آغشته می شود به همین دلیل بهتر است قبل از استفاده آن را با خمیر دندان بشویید و اگر مشکلی پیش آمد آن را با صابون طبیعی بشویید. البته مواد مخصوصی نیز برای شستشوی ماسک به نام قطره ضد مه در بازار وجود دارد. ضمنا برای کسانی که دید چشم آنها ضعیف است شیشه های مخصوص ماسک با لنزهای طبیعی وجود دارد که می توانند سفارش دهند.
(رضا ملازینل)