انواع پروتئین بخش دوم
پروتئین تخم مرغ
یک عدد تخم مرغ بزرگ محتوی تقریبا ۶ گرم پروتئین می باشد.مکمل پروتئین تخم مرغ معولا از سفیده تخم مرغ (اُوا آلبومین)ویا تخم مرغ کامل به روش های مختلف استخراج شده وسپس با تکنیک خشک کردن تولید می گردد.فقط تعداد اندکی تحقیق کلینیکی وجود دارند که به بررسی اثرات مصرف پروتئین تخم مرغ ونتایج آن بر روی سلامتی،ترکیب بدنی وفیزیولوژی عضلات اسکلتی پرداخته اند.
یکی از مهمترین سوألاتی که ورزشکاران،تمرین دهندگان،مربیان ومحققین دارند این است که پس ازتمرین چه مقدار پروتئین بایستی مصرف شود تا ساخت پروتئین عضلات را به حداکثر برسد.محققین دانشگاه مک مستر کانادا،یک تحقیق را برای پاسخ به این سوأل طراحی کردند،برای این تحقیق ازمنبع پروتئین کامل تخم مرغ(زرده بههمراه سفیده) استفاده نمودند.
دوازده عدد تخم مرغ حاوی ۷۲ گرم پروتئین است
۶ مرد سالم بصورت تصادفی بعد از تمرین مقاومتی پا،روزانه ۰،۵،۱۰،۲۰ یا ۴۰ گرم پروتئین کامل تخم مرغ را مصرف کردند.هر آزمودنی(ورزشکار) این مقادیر را در پنج زمان مجزا مصرف کرد.بعدازتمرین مقامتی ومصرف تخم مرغ کامل، طی ۴ ساعت میزان سنتز وساخت پروتئین را اندازه گیری نمودند.محققین گزارش دادند که ساخت پروتئین عضلات به مقادیر مختلف دوز پروتئینی غذایی، پاسخ های متفاوتی دادند وبیشترین میزان سنتز در زمان مصرف ۲۰ گرم پروتئین کامل تخم مرغ بود.این اولین تحقیق درباره میزان دوز مصرفی پروتئین بعد از تمرین مقاومتی ورسیدن به بیشترین تحریک سنتز پروتئین عضلات بعد از مصرف ۲۰ گرم پروتئین با کیفیت بالا بود.
پروتئین سویا
پروتئین سویا از دانه سویا تولید می شود وبه عنوان یک منبع پروتئین گیاهی خیلی مورد استنفاده قرار می گیرد. پروتئین سویا جزو پروتئین های با کیفیت بالا طبقه بندی می شود وکیفیت بالای آن سبب گردیده است تا به یک منبع پروتئینی غیر حیوانی بسیار خوب تبدیل گردد وبرای افرادی که مشکل تحمل لاکتوز دارند،نیز یک منبع مناسب باشد.سویا یک پروتئین کامل با غلظت بالای BCAAs می باشد.(اما BCAAs سویا از کازئین،وی و تخم مرغ کمتر است).
دانه سویا با فرآیند مدرن به سه نوع پروتئین غنی شده سویا به نام های سویا فلور،سویا کانسنتره وسویای ایزوله تبدیل می گردد.هر کدام از این سه نوع سویای تولید شده،دارای میزان متفاوتی پروتئین هستند(شکل ۷-۵).از بین این سه،سویا فلور کم پالایش وکم تصفیه ترین نوع آن می باشد.سویا ایزوله بیشترین فرآوری را دارد وبالاترین درصد غلظت پروتئین را داراست ولی برخلاف سویا فلور وکانسنتره درای فیبر غذایی نیست.
بطور کلی این باور وجود دارد که پروتئین وی نسبت به پروتئین سویا در ایجاد کردن تغییرات سودمند مربوط به ترکیب بدنی برتری بیشتری دارد.این باور بیشتر عامیانه می باشد (شواهد کلینیکی کمی در رابطه با مقایسه این دو نوع پروتئین وجود دارد) وبیشتر بر مبنای الگوی سریع ترهضم و جذب پروتئین وی می باشد.تحقیق جدیدی به بررسی اثرات۱۲ هفته تمرین مقاومتی ومصرف مکمل های سویا و وی ویا ترکیب آنها بر روی ترکیب بدنی پرداختند.آزمودنی ها مردان سالمی بودند که ۵۰ گرم از ترکیبات مکمل های زیر را مصرف می نمودند:
- سویای کانسنتره
- سویای ایزوله
- وی (۵۰ درصد کانسنتره و۵۰ درصد ایزوله)
- مخلوطوی سویای ایزوله
منبع: کتاب در دست چاپ تغذیه پروتئینی و تمرینات مقاومتی
مترجمین: محمد علی پور و همکاران
ویرایش نهایی: رضا ملازینل