ضرورت نوشیدن آب در تابستان
نوشیدن آب در تابستان
نوشیدن آب در تابستان را می توان از مهم ترین نکات برای داشتن زندگی سالم دانست. محققان و پزشکان توصیه می کنند که ناشتا، قبل از خواب و در طول روز بخصوص روزهای گرم تابستان حتما به میزان لازم آب بنوشیم.
خطری به نام گرما
از دست رفتن آب بدن همیشه محسوس و قالب توجه نیست و مقدار زیاد آن از طریق سطح پوست، تعریق و تنفس از دست می رود، با افزایش گرما و افزایش دامنه تنفس نیز آب زیادی دفع می شود. بنابراین در تابستان و روزهای گرم سال باید بیش از روزهای دیگر، آب نوشیده و سعی در حفظ املاح بدن داشته باشیم.
حجم آب مورد نیاز
نمیتوان برای تمام افراد حجم آب یکسانی را برای آشامیدن تجویز کرد. زیرا میزان نوشیدن آب میتواند با توجه به فیزیک بدنی و میل افراد متفاوت باشد. به طور مثال مردان روزانه نسبت به زنان به مقدار بیشتری آب احتیاج دارند. همینطور فرد مضطرب سریعتر از فرد آرام تشنه میشود. علاوه بر این عادات غذایی نیز نقش مهمی را در نیاز به آب ایفا میکنند. افرادی که به خوردن میوه و سبزیجات گرایش دارند کمتر نیاز به مایعات دارند تا افرادی که بیشتر نان و گوشت مصرف میکنند.
افراد در تیررس
همزمان با از دست دادن آب، املاح نیز از بدن دفع می شود و کارگران، کشاورزان، ورزشکاران دو استقامت و افرادی که به ناچار در معرض آفتاب قرار می گیرند باید در تابستان و گرم شدن، به اندازه کافی آب و املاح بنوشند.
بهترین توصیه
نوشیدن آب ولرم همراه نصف لیمو شیرازی بهترین نوشیدنی در فصل تابستان است، چراکه علاوه بر تأمین آب از دست رفته پتاسیم مورد نیاز بدن را نیز تامین می کند.
عوارض کم نوشیدن آب در تابستان
از عوارض خطرناک کم نوشیدن آب در تابستان می توان به خستگی و کم تحرکی، یبوست، سنگ کلیه، خشکی چشم، دهان و پوست، از دست دادن تعادل، از دست رفتن توانایی تنظیم درجه حرارت بدن و.. اشاره نمود. با افزایش تعریق ناخودآگاه حجم خون، ادرار و مقدار بزاق کاهش می یابد و در صورت عدم جذب آب مورد نیاز، فرد به تغییر فشارخون، تند شدن تنفس، کم خونی و بیماری های پوستی دچار می شود.
نکاتی درمورد نوشیدن آب
- نوشیدن آب در زمان بارداری، ضروری است.
- نوشیدن آب پیش از خواب، بسیار خوب است.
- روزانه به طور متوسط باید ۸ لیوان آب نوشید!
- نوشیدن آب در زمان شیردهی، برای روان شدن شیر و جبران مایعات بدن مادر مناسب است.
- بعد از ورزش کردن (البته پس از اندکی استراحت)، جرعه جرعه آب بنوشید، نه یکباره!
- نوشیدن یک لیوان آب با غذاهای خشک مانند نان، باعث می شود کار هضم غذا آسان تر شود.
- یک ساعت قبل از غذا و ۲ ساعت بعد از آن آب بنوشید تا در کار شیره هضم غذا، اختلال به وجود نیاید.
- بعد از نوشیدنی های ادرار آور مانند: قهوه، چای و نوشیدنی های گازدار، مشروبات الکی و… حتما آب بنوشید.
- نوشیدن یک لیوان آب ناشتا سبب نرمی روده ها، شست و شوی معده و آماده شدن آن برای هضم صبحانه و تنظیم شدن کلیه ها از مواد سمی، رسوبات، سنگ ها و ترشح صفرا در کبد می شود.
(رضا ملازینل)